Jak szybciej rozmrozić mięso?

mięsko mrożone z lodówki

Życie w biegu nie jest proste zwłaszcza, jeśli zależy nam na tym, aby nie zaniedbywać żadnych obowiązków. Chcąc realizować ten cel robimy zakupy znacznie rzadziej niż kiedyś. Uczymy się też kupować na zapas i planować posiłki. Zwykle udaje nam się realizować nasze plany, a tym samym unikamy potknięć. Nie jesteśmy jednak robotami i czasem zdarza się nam o czymś zapomnieć. Jeśli tym czymś jest rozmrożenie mięsa na czas, dobrze jest zapoznać się z kilkoma metodami, które pozwalają na błyskawiczne wykonanie tej czynności.

Mrożenie żywności – to warto wiedzieć

Jeśli zależy nam na przechowywaniu żywności w idealnym stanie przez dłuższy czas, z pewnością dość dobrze zdajemy sobie sprawę z tego, że mrożenie żywności to jeden z najlepszych sposobów. Ujemna temperatura pozwala pożywieniu zachowywać swoje walory przez wiele miesięcy. Dotyczy to nie tylko owoców, warzyw i gotowych posiłków, ale również mięsa. Oczywiście, prawidłowe rozmrażanie produktów nie jest wcale mniej istotne niż ich zamrażanie we właściwy sposób. Przekonał się o tym zresztą chyba każdy, kto choć raz podjął desperacką próbę jego intensywnego podgrzewania po to, aby szybko je rozmrozić.

Mówiąc o mrożeniu mięsa nie sposób zapomnieć także o tym, że w jego czasie powinno być ono odpowiednio zabezpieczone. Tu sprawdza się zasada mówiąca o tym, że im mniej powietrza znajduje się w opakowaniu, tym lepiej. Dziś w sprzedaży dostępne są specjalne woreczki do mrożenia wyposażone w suwak i to właśnie w nie warto się zaopatrzyć w pierwszej kolejności.

Szybkie rozmrażanie mięsa mielonego

Szybkie przygotowanie dania z mielonego mięsa nie jest wcale trudnym zadaniem. Przeważnie wystarczy zanurzyć opakowanie z mięsem w chłodnej lub zimniej wodzie, a następnie wymieniać ją co kilka lub kilkanaście minut. Dobre rezultaty daje też ustawienie worka z mięsem bezpośrednio pod strumieniem bieżącej wody, choć w takim wypadku konieczny jest stały nadzór. Od wspomnianej metody odchodzi się dziś zresztą także dlatego, że jest nieekonomiczna.

Rozmrażanie schabu bez tajemnic

W przeciwieństwie do mięsa mielonego, schab najlepiej jest rozmrażać powoli. Jeśli więc marzy nam się danie ze schabem w roli głównej, najlepszą opcją wydaje się wyciągnięcie mięsa z lodówki nawet z jednodniowym wyprzedzeniem. Oczywiście, wspomniana metoda jest dość czasochłonna, pozwala jednak na cieszenie się niepowtarzalnym smakiem mięsa.

Jeśli jednak czas nas goni, a my musimy przygotować domowy obiad, nie stoimy na straconej pozycji. Zwykle z pomocą przychodzi nam kuchenka mikrofalowa zwłaszcza, jeśli wyposażona jest w funkcję rozmrażania. Mięso rozmrażane w ten sposób należy najpierw wyjąć z opakowania, a następnie ułożyć na płaskim naczyniu spełniającym wymogi kuchenki mikrofalowej. Przed rozmrażaniem w mikrofali warto zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Często znajdują się w niej szczegółowe i niezwykle przydatne informacje na temat tego, ile czasu powinien trwać proces, jeśli zależy nam na jego skuteczności. Nietrudno jest domyślić się, że im mniejsza sztuka mięsa, tym szybciej je rozmrozimy.